7 Μαρτίου 2018

Σκανδαλώδεις αδικίες που δεν μένουν κρυφές

Τις μέρες αυτές, πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων ντίζελ στη Γερμανία διακατέχονται από τον φόβο ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επένδυσαν πρόσφατα αποδεικνύεται στην πράξη άχρηστο, επειδή, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, ενδέχεται να αποκλειστεί από το να κυκλοφορεί σε μεγάλες πόλεις λόγω της ρύπανσης που προκαλεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει στην κυβέρνηση της Γερμανίας ότι πολλές πόλεις της χώρας δείχνουν αυξημένα ποσοστά ρύπανσης του διοξειδίου του αζώτου, πράγμα που προκαλεί σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αρρώστιες του αναπνευστικού συστήματος. Η αρμόδια υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος αμέσως δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν εσπευσμένα μέτρα ώστε η χώρα να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομολογία, αλλιώς έπονται αυστηρά πρόστιμα. Στα μέτρα που προτάθηκαν είναι και η απαγόρευση διακίνησης αυτοκινήτων με κινητήρα ντίζελ στις πόλεις αυτές. Τη στιγμή του πανικού προστέθηκε και η απόφαση του Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι οι πόλεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν δραστικά απαγορευτικά μέτρα για τον περιορισμό της κίνησης επειδή η υγεία των πολιτών έχει ύψιστη  προτεραιότητα.

Στις δημόσιες συζητήσεις κάποιοι ανακαλούν στη μνήμη τους, ότι πολλές από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούσαν ένα λογισμικό στον ηλεκτρονικό έλεγχο του κινητήρα ντίζελ το οποίο έδειχνε ότι ο κινητήρας εκπέμπει ρύπους σύμφωνα με τον ισχύοντα ευρωπαϊκό νόμο, ενώ αυτός εξέπεμπε πολύ περισσότερο από τα επιτρεπτά όρια. Στην Αμερική μια από τις εταιρίες καταδικάστηκε μάλιστα σε τσουχτερό πρόστιμο και υποχρεώθηκε επί πλέον  σε ανταλλαγή των αυτοκινήτων στους αγοραστές. Στην Ευρώπη όμως οι εταιρίες αυτές αρνούνται μέχρι στιγμής να αντικαταστήσουν τα «νοθευμένα» οχήματα λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους. Οι χρήστες είναι διπλά παγιδευμένοι: αγόρασαν όχημα με άριστες προδιαγραφές (στα χαρτιά), που όμως κινδυνεύει να αποκλειστεί από την κυκλοφορία στις πόλεις … και επιπλέον χάνει την αξία του στην μεταπώληση. Πρόκειται για τεράστια απάτη!

Παντού φαίνεται να επικρατεί η παρανομία, η αδικία, και η εκμετάλλευση των αδύναμων.  Η Βίβλος, τόσο στην Παλαιά όσο και στη Καινή Διαθήκη, μας διαβεβαιώνει  πως η αδικία δεν θα μείνει ατιμώρητη και καλεί τον αμαρτωλό σε μετάνοια: «Σήμερα είναι μέρα σωτηρίας» (Β’ Κορ. 6, 2). Αυτός που έχει αφτιά να ακούει, ας ακούσει!

Με τα λόγια του Χριστού, αυτοί που είναι προσηλωμένοι μόνο στο να συσσωρεύσουν πλούτη όχι μόνο ζημιώνουν τη ψυχή τους αλλά έχουν να δώσουν λόγο στο Θεό (Λουκάς 12, 20). Εκείνοι που χρησιμοποιούν «πειραγμένους κινητήρες» (την εποχή των Προφητών ήταν αυτά «πειραγμένες ζυγαριές») για να κλέψουν τον πελάτη τους θα υποστούν θεία κρίση, επειδή τίποτα δεν πρόκειται να μείνει κρυφό για πάντα (Ματθ. 10, 26).

Δεν υπάρχουν σχόλια: